Actiecomité Vlieghinder Baarn

      Actiecomité Vlieghinder Baarn

[AUDIO] Luister het hele interview.

 

Oprichter van Actiecomité Vlieghinder Baarn, Its van der Es, was vanavond bij ons te gast.

Per jaar mogen 500 duizend vliegbewegingen van en naar luchthaven Schiphol plaatsvinden. Deze grens wordt volgens Van der Es aantoonbaar overschreden. Hierop diende hij eind 2017 een handhavingsverzoek in bij de ILT, de luchtvaartinspectie.

De reden van Van der Es’ verzoek is tweeledig: enerzijds worden milieunormen overschreden, en aan de andere kant is de geluidsdruk in ons dorp, wat een knooppunt voor vliegverkeer boven Nederland is, de afgelopen jaren volgens hem toegenomen. Het ILT gaat hierin echter niet mee, in zoverre dat de volgende conclusie van de inspecteur-generaal leefomgeving en transport in Van der Es’ brievenbus belandde: ‘Ik ben van oordeel dat inwoners van gemeenten buiten de directe kring van gemeenten rondom Schiphol niet als belanghebbende kunnen worden aangemerkt’. Geen recht op klagen dus. Baarn is niet vertegenwoordigd in de omgevingsraad Schiphol. De provincie Utrecht – waar Baarn deel van uitmaakt – is dat wel.

Inmiddels heeft Van der Es contact opgenomen met de gemeente Baarn. Een gesprek tussen zijn actiecomité en de gemeentesecretaris en sectorhoofd milieu van de gemeente zal op 4 september worden gevoerd. Naar aanleiding hiervan wordt advies uitgebracht aan wethouder De Koning.

Wij volgen e.e.a. op de voet.