RTV Baarn viert 60-jarig bestaan

Steun nu uw lokale omroep!

Jubileumjaar
De lokale omroep van Baarn, Lage Vuursche en Eembrugge bestaat in 2020 zestig jaar. De geschiedenis van de lokale omroep RTV Baarn gaat terug tot 1960. In dat jaar werd gestart met de uitzendingen van de Baarnse Zieken Omroep. De omroep viert haar jubileum in 2020 met verschillende activiteiten. Het jubileumjaar van RTV Baarn is al op zaterdag 23 november 2019 gestart tijdens de intocht van Sinterklaas. Op dat moment vierde de lokale omroep tijdens een speciale jubileum uitzending dat vrijwilligers al 20 jaar lang Televisie maken en uitzenden. En vrijwilligers van BaarnFM maken dus al 60 jaar Radio!
Jubileum actie
RTV Baarn hoopt dat zoveel mogelijk inwoners en ondernemers het 60-jarig jubileum willen meevieren en de omroep hierbij willen steunen. Op deze speciale rtvbaarn 60 jaar actiepagina is er de mogelijkheid om een speciale gift te doen. U kunt onderstaande machtigingsformulier uitprinten en ingevuld opsturen naar Kerkstraat 28A, 2741 AK Baarn. We danken u voor uw bijdrage!

download hier het [maxbutton id=”1″]

Achtergrond geschiedenis
In 1960 werd gestart met de uitzendingen van de Baarnse Zieken Omroep. Tientallen jaren verzorgt deze BZO uitzendingen voor ouderen en zieken in de verzorgingshuizen en het ziekenhuis. In april 1975 zijn de luisteraars in het ziekenhuis getuige van de eerste rechtstreekse uitzending. Muzieklijnen zijn er nog niet, maar wel één hele telefoonlijn. In dat zelfde jaar wordt het college van burgemeester en wethouders verzocht het voormalige gasstation aan de Lindelaan als studioruimte te mogen gebruiken. 
Als er groen licht wordt gegeven, verbouwen de medewerkers eigenhandig het station om tot studio. In 1978 werd deze door de burgemeester geopend. Begin jaren 90 bereikt de BZO een overeenstemming met de lokale omroep, de ROS (Roulette Omroepstichting), wat zorgt voor uitbreiding van de zendtijd. Het zou nog 10 jaar duren voordat deze twee stichtingen fuseren tot Baarn FM.
Ondertussen wordt er in 1997 een voorzichtige start gemaakt met lokale televisieuitzendingen onder de naam LTV. De uitzendingen worden volledig verzorgd door 1 persoon, George de Haan. Als snel blijkt dat dit voor hem alleen niet vol te houden is; een jaar later stopt LTV met uitzenden.Een groepje enthousiastelingen staat echter al klaar om een doorstart te maken. Paul Boots, Chris Jenner en Hans Klijn gaan verder onder de naam Eemland TV. 
Deze doorstart blijkt een succes. Er wordt besloten de radio- en televisiekrachten te bundelen en op 1 januari 2001 wordt het glas geheven op Stichting Eemland RTV. In 2005 wordt de samenwerking bekrachtigd als de televisieafdeling intrekt bij de radio op de huidige locatie aan de Kerkstraat achter het Poorthuis. Sindsdien worden steeds meer producties samen uitgevoerd, zoals de Volkskerstzang, de gemeenteraadsverkiezingen, de intocht van Sinterklaas en de dodenherdenking. Op 1 september 2012 is de overkoepelende naam van Eemland TV en Baarn FM veranderd in RTV Baarn.